Фолклорен танцов ансамбъл „Иглика”

Непреходно минало, пълноценно настояще и залог за успешно бъдеще!

ФТА”Иглика” е първата танцова формация за деца, създадена в гр. Пловдив. Повече от шест десетилетия ансамбълът е част от културния живот на нашия град. Основан е през 1949  год.  от доайена на българската народна хореография Георги Шишманов. С успешната творческа дейност на формацията , която по това време носи името „Пионерски пламък”, са свързани имената на ръководителите и хореографите на формацията, Стефан Доганов, Мария Русинова и Таня Костова.

Поставеното начало и последвалите през годините творчески успехи правят танцовата формация  център за съхраняване и популяризиране на фолклорното ни културно наследство,  в страната  и  далеч извън  пределите на България!

От 1989 г. ръководител и хореограф на ФТА”Иглика” е хореограф – режисьора Венцислава Еленска. В новото време, творческата формация устоява на социалните превратности с много труд, креативен подход към младите хора на Пловдив и безгранична преданост и любов към родното изкуство. В  творческата история на ФТА”Иглика” са вписани хиляди концерти, участия в стотици международни културни форуми и множество от успешни инициативи, конкурси,  фестивали, спектакли.

Днес в състава на  ФТА”Иглика” танцуват повече от 200 деца. Разпределени в 5 концертни състава по възрастов показател. Всеки концертен състав има свой репертоар съобразен с възрастта и танцовите умения на участниците. Най – малките танцьори са навършили едва 5 години и могат да танцуват във ФТА”Иглика” до нарършване на 19 годишна възраст. През месец май и септември се провеждат конкурси за желаещите деца да танцуват в ансамбъла в следващата учебна година. Предварителна подготовка за кандидатите не е необходима. На конкурса кандидатите се оценяват по своя  усет към музиката изразен в ритмични движения, пространствена ориентация,  пъргавина на движенията и  възпроизвеждане  на показано  танцово движение.

ФТА”Иглика” провежда системни занимания със седмична заетост на всяко дете в рамките на 4 учебни часа  в извън учебно време. Организира и провежда ежегодно самостоятелни концерти и бенефис на дългогодишните участници в ансамбъла . Ежегодни са участията в национални конкурси. Традиция е провеждането на  пролетен бал в навечерието на Цветница, на който се срещат поколения участници в ансамбъла, приятели и спомоществователи. ФТА”Иглика” инициира участия в международни  културни форуму.

Репертоарът на ФТА”Иглика” е изключително разнообразен, той обхваща не само фолклорните области на България, но съдържа жанрово разнообразие с танцови произведения върху  фолклорна основа с актуален съвременен аранжимент  и драматургично разработени танцови пиеси. В по – голямата си част, репертоарът на ФТА”Иглика” е авторски,  плод на творческия труд на хореографите и музикантите на ансамбъла. Тази характерна особеност прави ансамбълът  уникален.

През изминалия творчески сезон 2014/2015 г. ФТА”Иглика” има реализирани 49 творчески изяви включващи и спектакъла „Коледно сияние”, самостоятелния пролетен концерт, бенефис на дългогодишните участници в ансамбъла, концерта „Танцувам, пея, свиря – говоря със света!”, концерт за толерантност към танцуващите в ансамбъла деца, които усвояват и други сценични изкуства. Участие на Първи концертен състав в Национален конкурс ”Орфеево изворче” , гр. Стара Загора – две първи места в две  категории, Фестивал на изкуствата”Рошавата котка” – трето място за Четвърти концертен състав с танцовата пиеса „Червената шапчица и приятели”. Участие във фолклорен празник в гр. Пазарджик , участие в концерт на Античен театър и много други. Медийни изяви , участия в телевизионни предавания.

Творческия екип на ФТА”Иглика”:

Венцислава Еленска, режисьор –  хореограф, главен художествен ръководител

Петър Стефанов, хореограф

Георги Монев, корепетитор

Кирил Бележков корепетитор и оркестрант

Оркестър: Боян Атанасов, Атанас Шопов,Тодор Василев, Митко Попов

Отговорник по костюмите Даниела Ташева.

В годината в която всеки пловдивчанин ще се чувства особено горд от факта, че Пловдив като европейска столица на културата  ще прикове вниманието на милиони хора, ФТА”Иглика” ще чества своята 70 годишна творческа история!

Фолклорен танцов ансамбъл ”Иглика” при Общински детски комплекс гр. Пловдив се стреми да съхрани  жива българската народна традиция и търси през годините най- верния път на българския танц към младите хора и публиката.

ФТА”Иглика” дава възможност за навлизане на голям брой деца и младежи  от гр.Пловдив в тайните на танцовия фолклор предоставя, възможност за развитие и изява на таланта на младите хора в областта на танцовото изкуство, повишава националното самочувствие на нашите деца, формира общочовешки добродетели.